Arbeta som hudterapeut

Yrke hudterapeut

hudterapeut utbildning

Arbeta som hudterapeut

En vanlig föreställning är att hudterapeutyrket är något man lär sig allt om under en utbildning, men faktum är att det är att det handlar om fler saker än det du lär dig på hudterapeututbildningen.

Att arbeta som hudterapeut kräver att du är trevlig och kreativ samtidigt som du bör vara i bra kondition och stark så att du inte får problem med rygg eller leder. Serviceminded är något du måste vara som hudterapeut. Att kunna sälja, vara lite av en psykolog samtidigt som du är duktig på att hitta lösningar för kunderas behov är viktigt. Under en behandling kommer hudterapeuten och kunden ofta väldigt nära varandra. Hudterapeuter har sina händer på kunden i princip under hela behandlingen, vilket skapar en nära kontakt.

Många hudterapeuter är egenföretagare med en egen kundkrets och hyr då ofta en egen lokal alternativ ett rum i ett större etablissemang.

Arbetsmarknaden för hudterapeuter

Som Ni säkert själva märkt öppnar allt fler hotell, gym och spa-anläggningar egna skönhetssalonger för att öka välbefinnandet hos sina kunder. Till detta växer många salonger upp där olika yrken som naprapater, frisörer, nagelskulptörer, makeup-artister och specialister med mera går samman i en gemensam salong för att kunna ge bättre service och samtidigt bli starkare i marknadsföringen av sig själva. Inte nog med det. Hälsohem, kryssningsfartyg, varuhus, make-upföretag etc anställer även de hudterapeuter.

Flera hudterapeutskolor samarbetar med hotell, salonger och andra typer av företag där de kontinuerligt får förfrågningar om nyutexaminerade elever.

Under de senaste fem åren har SHR’s medlemsantal av hudterapeuter fördubblats och närmar sig nu 1500 medlemmar. Detta visar tydligt vilken tillväxt som sker inom branschen. Det skapas nya arbetsmöjligheter varje dag, speciellt i Sveriges större städer.

Med det sagt skriver AMS följande på sin sajt…

Arbetsmarkanden för massörer bedöms bli fortsatt tuff det närmaste året med hård konkurrens om jobben. Det närmaste året förväntas fortsatt hård konkurrens om jobben i landet som helhet även om regionala skillnader finns. Arbetslösheten för hudterapeuter ligger på en högre nivå än genomsnittet för samtliga yrken. Jobbchanserna kan dock förbättras för den som har godkänd utbildning och fler kompetenser inom närliggande områden.

Även om antalet behandlings- och Spa-anläggningar blivit fler de senaste åren så utbildas samtidigt fler hudterapeuter än vad marknaden efterfrågar. Antalet sysselsatta inom branschen har inte förändrats nämnvärt under 2000-talet samtidigt som antalet arbetssökande i yrket blivit fler vilket gör att arbetslösheten blivit högre. Arbetslösheten har legat på en högre nivå än genomsnittet för samtliga yrken och en hög nivå förväntas även det närmaste året. De regionala skillnaderna blir dock relativt stora och det är störst konkurrens om jobben i regioner där godkända utbildningar för hudterapeuter ges. Utsikterna till arbete förbättras för dem som har utbildning som är godkänd av branschförbund. Jobbchanserna kan förbättras ytterligare med kompletterade kompetens inom närliggande områden, till exempel massage. De flesta hudterapeuter arbetar som egna företagare, men det sker en förändring mot fler anställningar i branschen.

Arbetslösheten bland Frisörer, hudterapeuter m.fl. är mycket högre än den genomsnittliga arbetslösheten i Sverige. Samma sak gäller massörer och andra terapeuter.

admin